Arnoud van Dijk, oprichter en drijvende kracht achter Theater de Leeuw, wist dat hij een plek wilde creëren waar jonge theatermakers zich konden ontwikkelen en hun talenten konden ontplooien. Hij zocht naar een pand om zijn droom van een theater te realiseren, een ruimte waar jonge makers de kans krijgen om meer vlieguren te maken en zich verder te professionaliseren. In 1996 verhuisde Arnoud naar Arnhem en inmiddels heeft hij bijna 30 jaar in deze stad doorgebracht, waarvan de laatste acht jaar zijn gewijd aan de opbouw en het succes van Theater de Leeuw.
Arnoud merkte tijdens zijn repetities bij muziektheater Artez hoe afgestudeerde theatermakers vaak worstelen met vragen als “wat nu?” en “waar wil ik heen in mijn carrière?”. Na hun opleiding weten velen niet goed welke vervolgstappen ze moeten maken. Theater de Leeuw biedt hen een laagdrempelige plek, waar hoge kwaliteit wordt nagestreefd zonder de prestatiedruk van het werkveld, waar alles mogelijk is en ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.
Zijn passie voor professionele podiumkunsten en de inzichten die hij opdeed in de theaterwereld, motiveerden Arnoud om een ruimte te creëren waar de drempels laag liggen en alles mogelijk is. “Binnen de Leeuw kan alles, niets is te gek,” zegt hij. Maar die vrijheid betekent niet dat alles zonder richting verloopt. De focus blijft op het creatieve proces van de maker en Arnoud zelf bemoeit zich niet met de inhoud van de producties. Hij laat de artiesten toe om te groeien zonder grenzen.
De gesprekken die uiteindelijk zouden leiden tot de oprichting van Theater de Leeuw begonnen klein, met een zaadje dat langzaam begon te groeien. Arnoud wilde een plek waar jonge theatermakers hun dromen mogen waarmaken. “Heb je een droom, wil je ervoor werken, dan helpen wij je om die te verwezenlijken,” luidt zijn motto.
Aan het begin deed Arnoud alles zelf: van het managen van de bar tot het schoonmaken van het theater. Hoewel hij nu directeur is, beschouwt hij de titel niet als het belangrijkste. Voor hem gaat het om gelijkwaardigheid en samenwerking. “De hiërarchie is functioneel tijdens het proces, maar niet op de vloer. Samen maak je het project. Het is geen succes van alleen de regisseur, maar van iedereen – van de spelers tot de bezoekers,” aldus Arnoud. Iedereen is gelijkwaardig binnen Theater de Leeuw en dat is een van de redenen waarom het voelt als één grote familie.
Theater de Leeuw heeft zich in een andere richting ontwikkeld dan Arnoud aanvankelijk had gedacht. Oorspronkelijk was het idee om elke maand een voorstelling te faciliteren, maar hij ontdekte al snel dat veel groepen de zaal voor kortere periodes wilden gebruiken. Dit leidde tot een explosieve groei van het aantal groepen dat Theater de Leeuw gebruikt als podium. Met zes medewerkers op kantoor en meer dan twintig personeelsleden in totaal, is het theater inmiddels een bloeiende organisatie geworden. Voor Arnoud is het meer dan werk; hij leeft Theater de Leeuw en ziet het als een essentieel onderdeel van zijn identiteit.
… voordat Theater de Leeuw werd opgericht, het gebouw op Leeuwensteinplein 1 een basisschool was? Je kunt dit nog terugzien in het glas-in-lood tafereel in het trappenhuis. De theaterzaal is gevestigd in de ruimte waar vroeger de gymzaal van de school zat.