Lennart is de technische kracht achter de schermen die ervoor zorgt dat elke lamp precies op het juiste moment aangaat, elke scène perfect wordt vastgelegd en dat alles technisch soepel verloopt.
Lennart kwam in 2017 bij Theater de Leeuw, een jaar nadat het theater zijn deuren opende. “Ik werkte toen nog vanuit Leiden,” vertelt hij lachend. “Het begon met een enthousiast gesprek met Frits over theater en film, voor ik het wist, reisde ik wekelijks vanuit Leiden naar Arnhem. Uiteindelijk had ik zoveel projecten in Arnhem dat ik dichterbij ben gaan wonen.” Samen met Arnoud, Frits en Linda richtten ze Mediahuis de Leeuw op, waar hij verantwoordelijk was voor camerawerk en montage, precies waar hij voor gestudeerd heeft.
In 2018 deed Lennart de registratie en techniek voor zijn eerste De Leeuw-productie, Enkelspoor. “Ik had tijdens mijn studie twee jaar licht en geluid gedaan, de rest heb ik mezelf aangeleerd. Vanaf dat moment heb ik bijna elke productie gedaan, vooral het licht.”
Met zo’n 60 lampen in de theaterzaal kan Lennart alles tot in detail regelen. “Ik weet precies waar elke lamp hangt en wat ze kunnen. Ik heb een 3D-model van de hele zaal compleet met alle lampen. Daarmee kan ik decors inplannen, lichtstanden programmeren en zelfs shows voorbereiden voordat ze überhaupt plaatsvinden. Het is een handige tool om aan regisseurs te laten zien wat er allemaal mogelijk is.”
Lennart geniet van de technische uitdagingen die het theater met zich meebrengt.
“Bij producties zoals Oorlogswinter was ik betrokken vanaf het idee tot de uitvoering.
We werkten alles zo veel mogelijk in 3D uit en dan is het tijdens de montageweek een kwestie van de puntjes op de i zetten. Het zijn lange dagen, maar ik vind het heerlijk om zo bezig te zijn.”
Lennart is altijd op zoek naar manieren om de techniek in het theater te verbeteren.
“Ik probeer altijd mijn werk zo effectief mogelijk te doen,” vertelt hij met een knipoog. “Maar ja, soms gaat er iets mis, zoals die ene keer dat niet alle lichtstanden in de lichttafel stonden. Dus ik moest als een bezetene naar mijn USB-stick rennen om alles op tijd te fixen.
We konden gelukkig verder, maar sindsdien? USB-sticks? Nee bedankt, dat risico neem ik niet meer!”
Tijdens de coronatijd heeft Lennart zelfs voorstellingen volledig geprogrammeerd vanuit het script. “Ik had zelf corona en kon er niet bij zijn, maar het is toch gelukt om alles op afstand te regelen. Een flinke uitdaging, maar het werkte.”
Momenteel is hij bezig om andere medewerkers in te werken met de techniek, zodat zij de basis kunnen overnemen als hij er niet is.
…Lennart altijd als eerste de nieuwste technische snufjes in handen heeft, vaak nog voordat de rest van het team doorheeft dat ze bestaan.